Columns

Al mijn columns zijn op persoonlijke titel. Veel van mijn columns zijn ook beschikbaar in het 🇬🇧 Engels.

Gepubliceerd op

Logo Joop.nl
Logo Dagblad van het Noorden
Logo Winq
Logo Age of Awareness
Logo Medium
Een foto van een stembiljet die in een stembus wordt gedaan, genomen vanaf de zijkant.
‘Verzoening’? Sorry, maar ik neem PVV-stemmers hun stem wel echt kwalijk

Na de verkiezingen riepen niet-PVV-stemmers massaal op tot 'verzoening' met wel-PVV-stemmers. Ik vind dat moeilijk, want PVV-stemmers hebben willens en wetens gestemd op iemand die mensen als mij hun rechten wil afnemen.

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: Sebastiaan ter Burg via Flickr. Gebruikt onder een CC BY 2.0 licentie.

Een foto van Pieter Omtzigt die staat te spreken bij het spreekgestalte in de Tweede Kamer.
Pieter Omtzigts kijk op transgender mensen is zorgwekkend

Pieter Omtzigt heeft bedenkelijke en schadelijke ideeën over trans mensen en transgender-gerelateerde zaken. Dat is zorgwekkend, aangezien hij en zijn partij wel flink invloed kunnen gaan krijgen.

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: debatgemist.tweedekamer.nl

Drie foto's naast elkaar. Ze tonen Caroline van der Plas, Lilian Helder en Nicki Pouw-Verweij sprekend in de Tweede Kamer.
Transgender jongeren zijn bij BBB niet veilig

BBB heeft gestemd voor een verbod op puberteitsremmers voor transgender jongeren. Dit past in een patroon: BBB-Kamerleden openen in bijdragen en kamervragen structureel de aanval op transgender jongeren.

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: debatgemist.tweedekamer.nl

Een illustratie van een regenboog, met daarop de tekst 'wees gewoon jezelf'.
Hou alsjeblieft op met zeggen dat ik “gewoon mezelf moet zijn”

Een van de meest populaire zinnetjes om steun aan LHBTQIA+ mensen te uiten is "wees gewoon jezelf". Maar eerlijk? Ik ben het zó zat om dit te horen. Want met die zin ga je aan het hele probleem voorbij.

Gepubliceerd op Winq.

Een foto van een alarmsirene, met in de achtergrond een kale boom.
De overheid wil stoppen met het luchtalarm. Doe dat alsjeblieft niet!

De overheid heeft plannen om de vertrouwde alarmsirenes uit te zetten. Dan zou in noodsituaties alleen NL-Alert op je mobiel overblijven. Dat is een gevaarlijk idee. Hou het luchtalarm in de lucht!

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: Adadriaans via Pixabay.

Een foto van mensen, met hun rug naar de camera, die op de A12 lopen.
Hou hoop, het is nooit te laat voor klimaatactie

De klimaatcrisis kan soms een hopeloze situatie lijken. Toch moeten we altijd hoop houden voor een betere toekomst. Maar waar put ik die hoop uit?

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: Hanno Lans via Wikimedia Commons. Gebruikt onder een CC BY 4.0 licentie.

Een foto van twee zelfscankassa's van Albert Heijn, met daartussen een stapel winkelmandjes.
Wie zijn nou de echte dieven?

Er is veel verontwaardiging over toenemende diefstal bij supermarkten. Ik vraag me af: is dat het grootste onrecht waar we op moeten focussen? Is het handelen van de supermarkten eigenlijk wel eerlijk?

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: Hay Kranen via Wikimedia Commons. Gebruikt onder een CC BY 4.0 licentie.

Een foto van een bord van het logo van de politie, op de gevel van een gebouw.
Hoe kan de politie vertrouwen verwachten als ze zelf onschuldige burgers als terroristen behandelen

De politie doet al jarenlang aan ingrijpende spionage en bestempelt burgers als terroristen, ook als ze nooit iets fout hebben gedaan. Dit intense wantrouwen richting burgers verwoest levens, en roept wederzijds wantrouwen op.

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: Antoon Kuper via Flickr. Gebruikt onder een CC BY-NC-ND 2.0 licentie.

Een screenshot van een verstuurd WhatsApp bericht met drie emojis: een droevige emoji met een traan, een gebroken hart en een regenboogvlag.
Als we anti-LHBTI+ geweld echt zo erg vinden, dan moeten we allemaal ook naar onszelf kijken

Nederlanders reageerden geschokt op twee aanvallen op LHBTI+ mensen. Maar dat geweld komt voort uit een bredere intolerantie richting LHBTI+ mensen die maatschappijbreed aanwezig is.

Gepubliceerd op Joop

Een foto van een protestbord dat in de lucht wordt gehouden. Op het bord zijn de kleuren van de trans vlag geverfd met daarop de tekst Trans Rights are Human Rights.
Onderdrukking van transgender mensen neemt gevaarlijke vormen aan

Wereldwijd worden de rechten van trans mensen in rap tempo ingeperkt, en geweld tegen hen neemt toe. Ook in Nederland.

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: Oriel Frankie Ashcroft.

Vier mensen lopen vooraan een grotere mars. Ze houden een groot zwart spandoek vast waarop in witte hoofdletters staat 'Sex workers rights equals human rights'. Een aantal mensen houden andere borden vast, en veel mensen houden rode paraplus vast.
Nieuwe wetgeving rondom sekswerk is juist schadelijk voor sekswerkers

De overheid werkt aan nieuwe wet: de Wet Regulering Sekswerk. Maar deze wet zal sekswerk alleen maar onveiliger en onzekerder maken. Een uiteenzetting van de impact van deze wet.

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: bccla.org. Gebruikt onder een CC BY-NC-SA 2.5 CA licentie.

Een groep van ruim 30 mensen zit en ligt op de A12. Vier agenten trekken iemand in de groep los. Aan de zijkant in de voorgrond staan drie andere agenten toe te kijken. Rechts in de voorgrond is de achterkant van een lijnbus te zien met een agent in de deuropening.
Politie wilde veel meer mensen arresteren dan alleen de activisten op de A12

In januari 2023 blokkeerde Extinction Rebellion de A12. De politie heeft toen meer dan 750 activisten gearresteerd. Maar ook veel andere mensen buiten de blokkade zijn gearresteerd of daarmee bedreigd. Een uiteenzetting van wie de politie allemaal nog meer wilde oppakken.

Gepubliceerd op Joop

Witte letters met rode onderlijning op een zwarte achtergrond. Er staat 'Nooit meer fascisme', geschreven in hoofdletters.
Dit jaar moeten we een grens trekken tegen fascisme

2023 werd ingeleid met extreemrechtse, racistische teksten die werden geprojecteerd op de Erasmusbrug. Als we kijken naar het jaar dat we afsloten, past dat perfect in de trend. We moeten dit jaar echt eindelijk de grens trekken die lang geleden al getrokken had moeten worden.

Gepubliceerd op Joop

Een foto van een groep van ruim 100 activisten op de A12. Een aantal houden vlaggen en protestborden over fossiele subsidies vast. De hele groep kijkt naar rechts naar iemand die staat te praten buiten beeld. In de achtergrond zijn een grote tunnel en verkeersborden te zien.
Een nieuwe generatie klimaatactivisten laat met succes van zich horen

2022 was een bijzonder jaar voor het klimaat. Grote rampen maakten duidelijk dat het menens is, en beleid van overheden bleef opnieuw achter. Maar er stond ook een nieuwe generatie klimaatactivisten op - met succes.

Gepubliceerd op Joop

Een foto van een smartphone die ligt op een houten oppervlak. Op het scherm staat een artikel van Trouw, met de kop 'vernielingen en vuurwerk bij onrustige demonstratie tegen Zwarte Piet, ME grijpt in', en daaronder een foto van een zwarte man en een oudere witte man die buiten staan en met elkaar praten.
De media moeten zich kapot schamen voor hun berichtgeving over het geweld tegen KOZP

Demonstranten van KOZP zijn het slachtoffer geworden van extreem geweld door een menigte relschoppers. Maar als je de nieuwskoppen zou lezen zou je dat niet zeggen. Nieuwsredacties moeten eens serieus reflecteren op hoe ze over dit soort zaken berichten.

Gepubliceerd op Joop

Een close-up foto van een gebroken autoruit.
Wil je iets voor elkaar krijgen in Nederland? Gebruik gewoon geweld

Gewelddadige relschoppers hebben demonstranten van KOZP aangevallen, en daarna hun zin gekregen. Een voorbeeld in een groeiende trend: wil je in Nederland je zin krijgen? Gebruik geweld!

Gepubliceerd op Joop.
Afbeelding: runran via Flickr. Gebruikt onder een CC BY-SA 2.0 licentie.

Twee activisten die voor het schilderij 'meisje met de parel' staan. Ze dragen allebei witte t-shirts met de tekst 'Just Stop Oil'. De man links heeft zijn vuist tegen de muur gelijmd. De man rechts heeft zijn hoofd tegen het glas voor het schilderij gelijmd en heeft iets in zijn nek wat op tomatensoep lijkt. Het schilderij toont een vrouw met een blauwe hoofddoek, een geel shirt en een oorbel met een parel die over haar schouder kijkt.
Kunst verstoren gaat te ver? Wat wil je dan dat we nog proberen?

Veel mensen vinden de nieuwe klimaatdemonstraties bij kunstwerken te ver gaan. Maar alle mogelijke manieren om binnen "de norm" de alarmbellen te luiden zijn al geprobeerd. Wat wil je dat we verder nog proberen?

Gepubliceerd op Joop

Twee foto's. Links staat Caroline van der Plas. Ze staat voor het spreekgestalte van de Tweede Kamer en spreekt. Ze houdt haar rechterhand omhoog en om haar pols zit een rode boerenzakdoek. Rechts staat Joost Eerdmans voor de interruptiemicrofoon. Hij rust beide armen met vuisten op het gestalte en spreekt.
Ook populistische partijen BBB, JA21, BVNL en PVV voeden steeds de haat tegen journalisten

Grote ophef nadat FVD een journalist intimideerde. Maar zij zijn niet de enige die de journalistiek verdacht maken: alle radicaal rechtse partijen kunnen er wat van.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: screenshots debatgemist.tweedekamer.nl.

Een 2D illustratie van het ontwerp van de Dutch Government Pride boot. Het is een platte boot, met aan de zijkant een spandoek met de tekst My Government My Pride. Op de boot staan groepen dansende mensen en twee kussende overheid-style leeuwen in een regenboogpatroon.
Wat moet de overheid op een Pride-boot?

De overheid had meerdere boten in de Amsterdam Pride Canal Parade, terwijl veel van de problemen waar LHBT+ mensen mee te maken hebben het directe gevolg zijn van overheidsbeleid of een gebrek daaraan. Ik vind dat raar.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: rijksoverheid.nl.

Een foto van een snelweg, genomen van boven. Zes groene tractors rijden over de snelweg in een lijn richting de camera. De andere weghelft is leeg, met in de verte borden dat de weg is gesloten.
Buig allen voor de trekkertirannie

Extremistische boeren halen keer op keer gevaarlijke acties uit, maar elke keer krijgen ze vrij spel, puur en alleen omdat ze op een trekker zitten. Dat moet echt eens afgelopen zijn.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: Steven Lek via Wikimedia Commons. Gebruikt onder een CC BY-SA 4.0 licentie.

Een grote groep van duizenden mensen op een plein. Foto genomen van ongeveer 2,5 meter hoog. Sommige mensen houden vlaggen en borden vast. In de achtergrond staat een klein podium met speakers. Verder in de achtergrond staat een groot kantoorgebouw met een gele pijp op het dak, een grote kantoor toren en een grijze bewolkte lucht.
Tuurlijk zijn jongeren bezorgd over de klimaatcrisis. Jij niet?

Veel jongeren maken zich zorgen over de klimaatcrisis. Vind je het gek met de toekomst die ons te wachten staat? Als je jongeren die zich zorgen maken echt wilt helpen, laat dan zien dat het jou ook iets uitmaakt.

Gepubliceerd op Joop, en in het Engels op Age of Awareness

Een foto van het asielzoekerscentrum in Ter Apel: een gebouw van twee verdiepingen bedekt in grijze tegels met een groot raam op de eerste verdieping en glazen schuifdeuren daaronder. Twee mensen, een vrouw en een man met twee boodschappentassen, lopen naar de deur. Op de voorgrond staat een blauw bord met richtingaanwijzingen voor 'Ingang Ebony' en 'Ingang Ivory'.
De situatie in Ter Apel toont dat onze houding tegenover vluchtelingen snoeihard discriminerend is

Mensen in het azc in Ter Apel verblijven daar al tijden in mensonterende omstandigheden. Waarom helpen we die mensen toch niet? Ik kan maar één verklaring vinden: snoeiharde discriminatie.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: Directie Voorlichting via Flickr. Gebruikt onder een CC BY-NC-ND 2.0 licentie.

Een close-up foto van het gezicht van Johan Derksen. Hij staat in een donker verlichte ruimte, kijkt naar rechts en houdt een microfoon vast waar hij in spreekt.
Rot toch op met je 'cancelcultuur'

Na de ophef rondom Vandaag Inside schreeuwden velen moord en brand over 'cancelcultuur'. Hoeveel duidelijker kan het nu nog worden dat dat nergens op slaat?

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: Timo Tijhof via Wikimedia Commons. Gebruikt onder een CC BY 4.0 licentie.

Een militair in uniform, die een slagboom met een Stop-bord erop open houdt, met in de achtergrond een kazerne en een vlaggenmast met de Nederlandse vlag.
De overheid is te zwijgzaam over de dienstplicht. Dat moet anders.

Met de dienstplicht vraagt de overheid iets enorm groots van alle Nederlandse burgers, maar nergens leggen ze uit hoe dat dan precies in elkaar steekt.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: bertknot via Flickr. Gebruikt onder een CC BY-SA 2.0 licentie.

Een groep van ongeveer 30 militairen, gekleed in groene camouflagekleding en met wapens in hun handen, poseert in een dor grasveld.
Schaf de militaire dienstplicht af

De militaire dienstplicht bestaat nog steeds. Als de overheid dat wil, mogen ze jou tegen je wil dwingen om je leven te riskeren in het leger. Het wordt hoog tijd dat we het hier serieus over gaan hebben.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: bertknot via Flickr. Gebruikt onder een CC BY-SA 2.0 licentie.

Geert Wilders die wijst en met een boze blik spreekt in een microfoon.
Laten we de PVV niet vergeten

Het gesprek over gedrag van politici lijkt de laatste tijd eindelijk serieus op gang te komen. Ik heb echter het idee dat dit zich nog steeds vooral beperkt tot FVD. Andere rechtsextremistische partijen, zoals met name de PVV, komen nauwelijks terug. Dat brengt risico's met zich mee.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: David Sedlecký via Wikimedia Commons. Gebruikt onder een CC BY-SA 4.0 licentie.

Een groep demonstranten in regenjassen, gezien van achteren, met twee zichtbare protestborden waarvan één met de tekst 'Rebel for Life' en het Extinction Rebellion logo en de andere met de tekst 'Trees are life'.
Word niet apathisch over klimaatbeleid, maar houd je boosheid vast

Overheden hebben altijd de mond vol van hoe serieus ze de klimaatcrisis nemen, maar intussen doen ze lang niet genoeg om de crisis het hoofd te bieden. Dit soort leugens en gebrekkig beleid zijn zo normaal geworden dat we ons er nauwelijks meer over opwinden, terwijl dat juist wel zou moeten.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: CODE ROOD via Flickr. Gebruikt onder een CC BY-SA 2.0 licentie.

Een wolf gezien van dichtbij die ligt in een grasveld en kijkt in de camera.
Waar komt toch die angst voor de wolf vandaan?

De wolf is officieel terug in Nederland. Veel mensen zijn daar niet blij mee. Er zou niet veel "draagvlak" zijn. Ik vraag me af, waarom toch niet? En zijn de zorgen over de wolf gerechtvaardigd? Op die vragen heb ik een antwoord gezocht.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: Pixabay

Screenshot van Muppet Babies met Gonzo in een glinsterende blauwe baljurk met oogmasker.
Ik werd emotioneel van Muppet Babies

Een recente aflevering van het kleuterprogramma 'Muppet Babies' heeft me onverwacht geraakt. Het is een voorbeeld van hoe kinderprogramma's steeds vaker deze belangrijke verhalen vertellen. Verhalen die ik als kind nodig had.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: Screenshot 'Muppet Babies' S03E19a. © Disney. Gebruikt onder citaatrecht.

Logo OnlyFans
Behandel sekswerkers en hun inkomen met respect

OnlyFans verbiedt seksueel expliciete content op hun platform, en trapt hiermee veel sekswerkers en content creators op straat. Ik ben er klaar mee. Het wordt tijd dat we afrekenen met het stigma rondom sekswerk en hen hetzelfde respect geven als mensen met iedere andere baan. Sekswerk is werk.

Gepubliceerd op Joop

Een overstroomde winkelstraat in Valkenburg.
Neem nou alsjeblieft eindelijk de klimaatcrisis serieus

De wereld is in de afgelopen weken geraakt door meerdere natuurrampen die honderden levens hebben geëist. Deze rampen zijn onontkomelijk verbonden met klimaatverandering. Ik hoop dat dit eindelijk een keerpunt in de aanpak van de klimaatcrisis kan zijn.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: Wikimedia Commons.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, in een lange blauwe jas en een spion-achtige hoed.
Het is weer zover: ambtenaren willen bij je tijdlijn

Het Ministerie van JenV heeft een nieuw wetsvoorstel dat grote impact kan hebben op jouw online vrijheid en privacy. Ten tijde van publicatie konden lezers nog één dag formeel een reactie indienen. Ik heb dat gedaan, want zowel de inhoud van deze wet als de manier waarop ermee om wordt gegaan zijn niet oké.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: EU2018BG Bulgarian Presidency via Flickr. Gebruikt onder een CC BY 2.0 licentie

Close-up van prikkeldraad voor een wazige groene achtergrond.
Mijn vragen over vrijheid

In Nederland vieren we op 5 mei dat we vrij zijn. Mijn gedachten waren echter bij de talloze mensen die vandaag de dag niet vrij zijn. Een kijkje in de vragen die ik heb over hoe het er in de wereld aan toe gaat.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: Pixabay

Een beschadigde en gescheurde Nederlandse vlag, ondersteboven gehesen in een vlaggenmast.
Zij die hun geschiedenis vergeten, zijn gedoemd om deze te herhalen

Terwijl Nederland de vrijheid viert, komt extreemrechts steeds verder op. Daarom doe ik op 4 mei een oproep: Herdenk niet alleen het verleden, maar pas de lessen uit het verleden toe op de gevaarlijke ideologieën in het heden.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: E. Dronkert via Flickr. Gebruikt onder een CC BY 2.0 licentie

Vijf volwassenen in grijze badjassen lopen in een rij.
Gewoon Bloot? Gewoon Uitzenden.

Het nieuwe kinderprogramma ‘Gewoon. Bloot.’, waarin kinderen vragen mogen stellen aan blote volwassenen, kreeg direct na de aankondiging een stortvloed van kritiek. Ik zie er juist een erg waardevol en leerzaam programma over een belangrijk onderwerp in.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: screenshot 'Gewoon. Bloot.'. © NTR.

Iemand van de M.E. op de hoek van een straat, met om de hoek bestelbusje dat volledig is uitgebrand met zichtbare vlammen ernaast.
De avondklok geldt voor iedereen, ook voor voetbalsupporters

Na de invoering van de avondklok vonden er op veel plekken in Nederland rellen plaats. De politie trad flink op, maar tegelijk besloten voetbalsupporters voor eigen rechter te gaan spelen. Dit werd breed toegejuicht, maar ik denk dat we dit eigenlijk moeten afkeuren.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: Wikimedia Commons.

Een close-up van een smartphone, met de icoontjes van Facebook, Twitter en Instagram scherp in beeld.
Tijd voor een politiek blockverbod

In het politieke debat is de rol van sociale media enorm groot. Desondanks gebeurt het net iets te vaak dat dialoog en het delen van meningen in de kiem wordt gesmoord, omdat politici mensen met een andere opvatting blokkeren. Dit is niet langer acceptabel.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: Pixabay

Een protestbord dat bij een demonstratie omhoog wordt gehouden, met de tekst 'End White Silence. Black Lives Matter'.
Mede witte mensen: je hebt privilege. Besef dat. | #BlackLivesMatter

De antiracisme protesten van 2020 hebben mij diep geraakt. Ze hebben me echter ook tot nieuwe inzichten gebracht. Wit privilege bestaat, en het wordt hoog tijd dat wij als witte mensen ons daar bewust van worden.

Zelfstandig gepubliceerd op LinkedIn
Afbeelding: Wikimedia Commons. Gebruikt onder een CC BY 2.0 licentie.

Een screenshot van een tweet van Disney, met de tekst "We stand for inclusion. We stand with our fellow Black employees, storytellers, creators and the entire Black community."
Bedrijven, doe iets of houd je kop

Tijdens de opkomst van de Black Lives Matter beweging in 2020 vielen de bedrijven over elkaar heen om hun steun te betuigen. Jammer genoeg deden hierna de meeste bedrijven er helemaal niets meer mee. Dit schaamteloos zieltjes winnen moeten we niet tolereren.

Gepubliceerd op Joop
Afbeelding: screenshot Twitter-account Disney. Gebruikt onder citaatrecht.

Tyler op de Zernikecampus in Groningen die campagneflyers en stickers voor hun gezicht houdt.
De Wiv 2017 twee jaar later: toch een Sleepwet?

In 2017 en 2018 was er veel te doen om de Wiv 2017, ofwel de Sleepwet. Nu, een paar jaar later, hoor je er niets meer over. Toch is de wet intussen al een flinke tijd in werking. Hoe staat het ervoor?

Origineel geschreven voor de minor Privacy Management van de Hanzehogeschool Groningen. Zelfstandig gepubliceerd op LinkedIn

Een tractor op een kruispunt, met voorop een bord met de tekst 'Gebruik je verstand, behoud boeren in ons land'.
Voor boeren, maar tegen intensieve veeteelt

In 2019 gingen boeren massaal de snelweg op om te demonstreren. Hierbij werden mensen die pleiten voor inkrimping van de veestapel vaak weggezet als vijandige boerenhaters. Ik zie het anders: we moeten over op een systeem dat werkt voor boeren, zonder de intensieve veeteelt.

Gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden van 2 oktober 2019. Tevens gepubliceerd op de website van PINK! en op Parlement.com.
Afbeelding: Wikimedia Commons. Gebruikt onder een CC BY-SA 2.0 licentie.

Jenny Rozema. Vind me ook op LinkedIn.

Ik gebruik met trots géén tracking cookies op deze website, omdat onze privacy een belangrijk goed is dat online meer gerespecteerd moet worden.

Made with Mobirise website templates